Esileht Tutvustus Tegevus Looming Teenused ▾ Koostöö Kontakt In English
Kestus: 04.12 kuni 01.04.13
Kontaktid: Kaur Sarv, Keiti Kljavin

Projektis osalevate koolide õpilased kaardistavad Maanteeameti „Ohutu koolitee“ projekti ja koolitundide raames ohtlikud kohad ja piirkonnad nende kooli läheduses. Meie Linnalaboris koostame laste poolt sisestatud andmete põhjal teemakaardid (näiteks liikuvusviiside, liikluse koormuse ja ohtlike kohtade kohta).

Seejärel kutsume kokku arutelu lapsevanematele, õpetajatele, kohaliku omavalitsuse esindajatele, kus tutvustame läbi viidud analüüsi tulemusi ja erinevaid linnaplaneerimise ja -korralduse lahendusi ohutu koolitee korraldamiseks (näiteks liikluse aeglustamine ja autokasutuse vähendamine koolide läheduses, jalutus-buss õpilastele, lapsevanemate autojagamine laste kooliviimiseks, kindlaksmääratud peatumiskohad koolide juures laste mahapanemiseks jne). Erinevad ettepanekud ja lahendused sõltuvad koolides läbiviidud analüüsist.

Arutelu tulemused ja ettepanekud kooliümbruse ohutumaks muutmiseks lisame liikuvuskavasse, mis esitatakse koolile ja kohalikule omavalitsusele. Liikuvuskava koostamisel osalevad erinevad huvigrupid (lastest kohaliku omavalitsuseni), sealjuures kaasatakse liikuvuskava koostamisse ka liikuvusekspert.

Liikuvuskava põhjal on võimalik planeerida edasist tegevust koolide ümbruse liikluskasutuse korraldamisel ja hinnata teostatud tegevuste tulemuslikkust.

KÜSK

KIRJUTISED

FAILID
2013: 1 2 3 2012: 1 2 3

Selgusid Pärnu koolide kaardistamise tulemused

12.dets   | projektis Ohutu koolitee   |   sisestas kaur

Oktoobris toimus Pärnu linna koolides suur hommikuse koolitee kaardistamine. Linnalabor juhendas kuues koolis rohkem kui 400 põhikooli õpilast märkima ohukohti ja liikumisviise koolitulekul. 9. detsembril esitlesime kaardistamise tulemusi Maanteeametile ja Pärnu linnavalitsusele.

Koostöös Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna magistrantide ja nende juhendaja Anu Printsmanniga Tallinna Ülikoolist koostati osalenud koolidele õpilaste liikumisviiside ja ohuolukordade analüüs ning ülevaatlikud kaardid.

Kaardistamises osalesid:

  • 1. Pärnu Raeküla Kool
  • 2. Pärnu Vanalinna Põhikool
  • 3. Pärnu Ülejõe Gümnaasium
  • 4. Pärnu Rääma Põhikool
  • 5. Pärnu Kuninga Tänava Põhikool
  • 6. Pärnu Ühisgümnaasium

Pärnu koolidesse tullakse järgnevatel viisidel:

  • - Ühistranspordiga – 134 last (32%)
  • - Jalgsi – 131 last (31%)
  • - Autoga – 123 last (29%)
  • - Rattaga – 36 last (8%)

Kaardistamisest selgus, et Pärnu Ühisgümnaasiumisse ja Kuninga tn kooli tullakse kõige rohkem autodega. Vanalinna, Raeküla ja Rääma koolidesse tulevad õpilased kõige enam ühistranspordiga. Pärnu Ülejõe Gümnaasiumisse kõige enam jalgsi ning rattaga, mis olid populaarsemad

Lisaks korraldas Linnalabor kolmes Pärnu koolis algklasside õpilastele hariva "Koolitee ussimängu", mille käigus valisid lapsed nädala jooksul kõige ohutumad ja keskkonnasõbralikumad liikumisviisid koolitulekuks.

Pärnu koolide kaardistamise tulemuste kokkuvõtet saab vaadata siit - (NB! Faili suurus 16 MB).



 
Pärnu kooli kaardinäide
 

LINNALABOR VABAKONNA ÜHISNÄDALA AVAKONVERENTSIL

20.nov   | projektis Ohutu koolitee   |   sisestas keiti

Linnalabor tutvustas täna, 20. novembril Pärnus Vabakonna Ühisnädala avakonverentsil "Kuidas hää elu käima tõmmata!?" koolide liikuvuskavade projekti.

Konverentsil keskenduti mõistele "sotsiaalne innovatsioon", näiteid toodi mitmeid, meie rääkisime sellest, millisel viisil aitab õpilaste koolitee uurimine kaasa inimeste elukeskkonna parandamisele, kuidas me seda teeme, kus me seda juba teinud oleme ning mida plaanime lähitulevikus.

Täpsem info konverentsist ja ühisnädala programmist on leitav siit.



 
 

Linnalabor koolitab Võru- ja Jõgevamaa õpetajaid

02.nov   | projektis Ohutu koolitee   |   sisestas kaur

Linnalabor korraldab oktoobris ja novembris koostöös Maanteeametiga Võru ja Jõgeva maakondade õpetajatele koolitee ohtlike kohtade kaardistamise programmi koolituse.

Peamiselt on koolitus suunatud 7. klasside õpetajatele, kes soovivad arvutiklassi abil õppetegevust mitmekesistada. Koolitee kaardistamise programmi abil saavad õpilased kaardistada teekonda koolini või koju, märkida ohtlikke või probleemseid kohti oma teel ning Maanteeameti töövihikute abil analüüsida liikumisvõimalusi ja linnaruumi. Programm võimaldab õpetajatel hinnata õpilaste tähelepanelikkust, probleemide kirjeldamist, väljendusoskust ning liiklusteadmisi.

Koolitustel tutvustab Linnalabor meetodeid, kuidas koolid saavad kaardiprogrammi abil õpilaste kooliteed ohutumaks muuta ja soodustada keskkonnasõbralikumaid liikumisviise nii lastele kui nende vanematele.

Koolitus kestab kuni 1,5 tundi.

Jõgevamaa õpetajate koolitus toimub 4. novembril Jõgeva Põhikoolis, Rohu tänav 10.

Jõgevamaa koolituse tagasiside vorm



 
Õpetajate koolitus Tallinna Reaalkoolis 2012.a.
 

Algas õpilaste koolitee kaardistamine Pärnus

02.okt   | projektis Ohutu koolitee   |   sisestas kaur

Linnalabor alustas koostöös Maanteeameti ja Pärnu linnavalitsusega kuues Pärnu koolis õpilaste hommikuse koolitee kaardistamist. Oktoobrikuu jooksul kaardistame 4.-7. klasside õpilastega ohtlikud kohad nende kooliteel ja peamised liikumisviisid.

Kaardistamises osalevad järgmised koolid:

  • - Pärnu Raeküla Kool
  • - Pärnu Vanalinna Põhikool
  • - Pärnu Kuninga Tänava Põhikool
  • - Pärnu Rääma Põhikool
  • - Pärnu Ülejõe Gümnaasium
  • - Pärnu Ühisgümnaasium

Kaardistamise tulemustest koostab Linnalabor kokkuvõtlikud kaardid ja ülevaated iga kooli ümbruse tänavaruumist ja liikluskorralduse peamistest probleemidest. Õpilaste sisestatud andmed on ka sisendiks Pärnu maakonna ühistranspordi liinivõrgu uuendamise uuringule, mida viib läbi liiklusuuringute ettevõte Stratum.

Lisaks korraldab Linnalabor kolme Pärnu kooli algklasside õpilastele "Koolitee ussimängu" võistluse, mille käigus selgitatakse välja kõige ohutumalt ja keskkonnasõbralikumalt kooli tulev klass. Võistluses osalevad Pärnu Vanalinna põhikool, Rääma põhikool ja Raeküla põhikool.

Maanteeameti "Koolitee ohtlike kohtade kaardistamise" programmi laiemaks kasutamiseks korraldab Linnalabor koostöös Pärnu maavalitsusega maakonna õpetajatele kaardirakenduse koolituse. Koolitus toimub oktoobri lõpus.



 
.
 

Valmis Liikuvusnädala kokkuvõte

18.sept   | projektis Ohutu koolitee   |   sisestas kaur

6-12. mail 2013 toimunud Liikuvusnädala tegevustest ja tulemustest ilmus Maanteeameti tellimusel ülevaade, mille toome ära ka Linnalabori kodulehel. Lisaks sisaldab kokkuvõte viiteid nädala jooksul koostatud õpilaste koolitee lühifilmidele ja ekspertide kommentaaride ohutu koolitee valimiseks.

Põhjalikumalt on käsitletud kahes koolis (Kohila Gümnaasiumis ja Gustav Adolfi Gümnaasiumis) läbiviidud koolitee kaardistamise tulemusi, õpilaste koolitee kaarte ja Linnalabori ettepanekuid mõlema kooli ümbruse turvalisemaks muutmiseks.

Kokkuvõtte faili saab alla laadida siit: Liikuvusnädal 2013 kokkuvõte (Faili suurus 11 MB)

Inglise keelse kokkuvõtte saab alla laadida siit: Summary of Mobility Week 2013 (Faili suurus 10 MB)



 
Liikuvusnädala kokkuvõtte kaanepilt
 
2013: 1 2 3 2012: 1 2 3

.Creative Commons License  

MTÜ Linnalabor   2009-   |   Telliskivi 60A, Tallinn   /   juhatus [ät] linnalabor.ee

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License

#