Esileht Tutvustus Tegevus Looming Teenused ▾ Koostöö Kontakt In English
Kestus: 06.19 kuni ...
Kontaktid: Keiti Kljavin, Maria Derlõš, Johanna Pirrus, Peeter Vihma, Kaia Beilmann, Jelena Kim, Marina Pushkar

  • Rahandusministeerium viib koostöös kolme kohaliku omavalitsusega läbi näidisprojekti, milles ühiselt kohalike omavalitsustega testitakse läbi õiguslikud lahendused elanike ümberasustamisel jätkusuutlikesse korterelamutesse ning tühjana seisvad osaliselt eraomanikele kuuluvad korterelamud lammutatakse. Näidisprojekti tulemusi hinnatakse ning saadud kogemuse ja tulemuse baasil töötakse välja toimiv tegutsemismudel elamumajanduse ümberkorraldamiseks kohalike omavalitsuste ja korteriühistu tasandil. Rohkem infot siin


Linnalabori roll on näidisprojektis kaardistada osalevate amortiseerunud ja tühjenenud korterelamute olemasolevate elanike ootused ja soovid nende elukeskkonnale. Analüüsi eesmärk on näidisprojektis katsetada ja välja töötada erinevaid osalusvorme (sündmused, kohtumised jne) konkreetsete

ümberasujate ja protsessi hea tava suunamiseks. Suhtlusvormide väljatöötamise idee on leevendada üldist mahajäetuse ja kinnisvaralõksus olemise olukorda konkreetsete elanike hulgas, aga nende kaudu laiemalt ka Ida-Virumaa piirkonnas. Sh osaleb Linnalabor ka ruumilise arengu analüüsi koostamisel ning võimalike sarnaste tegutsemistemudeli juhendi, toetusmeetmete ja seadusemuudatuste ettepanekute väljatöötamisel.


SISSEKANDED

KIRJUTISED

  • II tööetapi RAPORT: Kohtla-Järve näidisprojekti kogemus , Peeter Vihma, Keiti Kljavin, Johanna Pirrus, Tallinn 2021


FAILID
    • JUHEND_Linnalabor_2021_final.pdf - Elukeskkonna kohanemine kahanemisega Juhend kahaneva rahvastikuga piirkondade eluaseme valdkonna ümberkorraldamiseks ja kasutusest väljalangenud korterelamute lammutamiseks (Vihma, Kljavin, Pirrus, Tallinn 2021)
Perioodi jaanuar 2022 sissekanded

Kohtla-Järve näidisprojekti kogemus lõppraport ja juhend

08.jaan   | projektis KAHANEMISEGA KOHANEMINE IDA-VIRUMAAL   |   sisestas keiti

2021. aastal tõmbasime joone alla Rahanadusministeeriumi projektidele. Viisime koostööstöös ministeeriumi ja Kohtla-Järve linnaga läbi osaluskava tegevused ning valmis lõppraport ning juhend.

II tööetapi raport “Kohtla-Järve näidisprojekti kogemus” aluseks oli tööde tellija Rahandusministeeriumi ja Kohtla-Järve linnaga kooskõlastatud osaluskava, mis andis pilootprojektile ajalised raamid ja vastavad tegevused. Tegevuste planeerimisel võeti arvesse nii Lüganuse valla 2019 aasta kui Kohtla-Järvelt 2020 aastal kogutud kogemust kortermajade ümberkolimisel ja lammutamisel. Koos omavalitsuse ja ministeeriumi läbi viidud osaluskava peamine eesmärk oli valitud elamumaa ja hoonestuse ümberkorraldamise kaudu kortermajade elanike eluolu parendamine. Osaluskava teine eesmärk on ühelt poolt kaardistada iga osapoole vastutus ja tegevus pilootprojekti valitud kortermajade elanike ümberkolimisel, teisalt piloteeritava osaluskava pinnalt luua üldisemad suunised kohalikele omavalitsustele osaluskavade rakendamiseks kahanemisega kohanemise tingimustes. Lisaks võimaldas osaluskava kaardistada iga osapoole kogemuse ning retrospektiivselt analüüsida tehtud otsuseid ning otsuste tulemusi. Koostatud raport oli üles ehitatud osaluskava tegevuste järjekorrale, kirjeldades paralleelselt erinevate tasandite koostöö kogemust Kohtla-Järve linna kahe korterelamu elanike ümberkolimise tegevustes.

Raporti sisendi tulemused on aluseks kahanemisega kohanemist käsitlevale juhendmaterjalile, mille sihtrühm on Eesti kohalik omavalitsus ja mis sai samuti 2021. aastal kaante vahele. “Elukeskkonna kohanemine kahanemisega” juhend kahaneva rahvastikuga piirkondade eluaseme valdkonna ümberkorraldamiseks ja kasutusest väljalangenud korterelamute lammutamiseks ​​eesmärk on toetada kohalikke omavalitsusi nende tegevustes elanikkonna kahanemisega toimetulekul ruumilise planeerimise ja eluaseme valdkonnas. Juhend hõlmab nii strateegilisi kui taktikalisi tegevusi ning pöörab tähelepanu nende omavahelisele sidumisele. Anname soovitusi, kuidas tuua kokku kahanemise ruumiline analüüs ja konkreetsed eluasemete ümberkorraldamisega seotud tegevused (nn „majakesksed tegevused”), kuidas korraldada omavalitsuse tööd kahanemise kohandamisel ning kaasata elanikke ning teisi osapooli. Kirjeldame kahanemisega kohanemise protsessi läbi nelja sammu. Igale protsessi sammule on pühendatud oma peatükk, mille alguses on sõnastatud probleem, sellele sobiv lahendus ning peatüki lõpus on esitatud soovitused.




 
 

.Creative Commons License  

MTÜ Linnalabor   2009-   |   Telliskivi 60A, Tallinn   /   juhatus [ät] linnalabor.ee

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License

#