Esileht Tutvustus Tegevus Looming Teenused ▾ Koostöö Kontakt In English
Kestus: 04.12 kuni ...

LINNARETKEDE KODULEHEKÜLG

Linnalabor kutsub kõiki linnahuvilisi linnaretkedele Tallinna salajastesse, kuid ka täiesti tavalistesse paikadesse ja tallamata radadele ning püüab juba tuttavale uusi tähendusi anda.

Milline oleks Tallinn, kui kõik plaanid oleks teoks saanud? Aga mis siis, kui ma lähen täna mõnda teist teed pidi? Kas ma tunnen linna, kus ma elan? Tutvustame linnaruumi arengus olulisi nähtusi ja kohti ning ehitame sildu ekspertide ja linnakasutajate vahele. Linn ei ole ainult elamise taust, vaid avatud ja põnev maastik, mille "pinnavormid" meie igapäevaseid liikumismustreid kujundavad. Linnaretked tõstavad linna kasutajate teadlikkust ning pakuvad alternatiive klassikalise turistipilgule.

Kaasaegse linnaruumi teemasid käsitlevaid retki juhivad ekspertidest entusiastid , kes katsetavad koos retkelistega eri liikumisviise, kaardistavad linnaruumis ajalookihte ning viivad retkelised kokku kohalike tegijatega.

Tellitavad linnaretked toimuvad peamiselt järgmistel teemadel: merelinn Tallinn, rohujuure-Tallinn, linnas elamise viisid, elamuarhitektuur, liikuv linn, elu mägedel ja uuselamuelu. Samas saame retki vastavalt tellija huvidele kohandada. Retki viime läbi ettetellimisel, minimaalselt 5-liikmelisele grupile.

Jälgi meie tegevusi ka FACEBOOKIS .

Küsi rohkem infot ja broneeri julgelt: linnaretked@linnalabor.ee

Liitu linnaretkede postiloendiga, et saada esimesena infot järgmiste retkede kohta.

Linnaretkede ettevalmistamist ja nähtavuse suurendamist toetab Eesti Kultuurkapital.

FAILID
Perioodi juuni 2013 sissekanded

Arsenali retk

13.juun   | projektis Linnaretked   |   sisestas keiti

Kasutu linna retkede sarja jätkuks avame 17. juunil kell 18:00 koos ala arendajaga endise sõjatehase Arsenal uksed. Retkele saab seekord täiesti priilt. Eriti on kaasa oodatud piirkonna elanikud, sest retke lõpetab arendajate ja arhitektide visioon ala tuleviku kohta. RETKELE ENAM VABU KOHTI EI OLE.

Aga enne kui rääkida tulevikust, saab vastuseid sellistele küsimustele nagu miks alustati 20. sajandi esimesel kümnendil hõredalt väikeste puitmajadega asustatud Karjamaa asumisse Koplis suure sõjalaevastiku sadama rajamist ja piirkonda kerkisid uued tööstushooned. Kuhu planeeriti tervet kvartalit sõjaväelastele? Kuidas muutusid Arsenali ala hoonete funktsioonid, kui võim vahetus?

Aja jäljed territooriumil on veel värsked, ei ole juhuslik, kui retkeline gaasimaskile otsa komistab. Viimaste kõrval on Arsenali territooriumil tegeletud ka näiteks optiliste riistade, mürskude, süstikute, välitelefonide, kommunaatorite ja vintpüsside remondiga. Vahetööna on täidetud eratellimusi ka soomusautode ja püstolkuulipildujate osas.

Täna otsitakse tootmisest tühjaks jäänud ruumidele uusi funktsioone ja endistest tööstus-basiilikatest saavad uue aja kultuuri- ja elustiilikeskused, mis ühendavad endiseid suletud ja katkestatuid keskkondi mõtteliseks üheks. Linnaruumi visioonides mängitakse tiheduse ja tühjusega, massiivsetesse kvartalitesse kavandatakse juba palju hinnatud miljööväärtuslikku elukeskkonda. Kas ka Arsenali?

Retke juhivad arhitektuuriajaloolased Monika Eensalu ja Robert Treufeldt. Kaasa on kutsutud ka Eesti Sõjamuuseumist Siim Õismaa.



 
 

Paldiski linnaretk

03.juun   | projektis Linnaretked   |   sisestas keiti

MINEK JUBA SEL LAUPÄEVAL!

Linnaretkel kohtume Paldiski ettevõtjatega ja kohaliku elu vedajatega, pääseme ligi endisele tuumaobjektile, avame uksed vanas Merekoolis, flanöörime mahajäetud kasarmutes, külastame uut Paldiski keskusala ja Amandus Adamsoni Ateljeemuuseumi jne.

Paldiski on pealinna järel pindlalalt suurim, linna koosseisu kuulub kaks saart ning linna ääristab pikk, kuid võrdlemisi suletud rannajoon kahe jäävaba sadamaga. Nimekiri poolsaare arengusse investeerijatest algab vene tsaaridega ja lõpeb Eesti Vabariigi energiatööstusega. Kaasaegne, visioneeriv Paldiski osaleb Eesti mastaabis olulistes energiapoliitika küsimustes. Viimastel aastatel on linna valdavalt nõukogude ajal valminud ruumi kerkinud paar uusehitist, sealjuures on majandussurutis sulgenud mitmed suurtootmised. Suurte sadamate, autode- ja vanametalliväljade kõrval võib linnahuviline ennast unustada kaameraga jahtima Paldiski vastandlikku igapäevaelu, kus külalisi ootab ainult üks majutusastutus ja üheks kuultuurielu mootoriks on pisike ateljeemuuseum.

Marsruut:

Skautspataljon/Rahuoperatsioonide Keskus, Alexela mahutid ja kaks surnuaeda, Paldiski raudteejaama hoone, Kivi tn kasarmud ja PAKRI Teadus- ning Tööstuspark, Amandus Adamsoni Ateljeemuuseum, endine Ohvitseride hoone ja Pühale Radoneži Sergile pühendatud vene-õigeusu kirik, Paldiski Püha Georgi kirik, Paldiski Nikolai kirik, endine Merekool, Rae 38 (Pakri Plaza), Lääne-Harju Ettevõtlusinkubaator, Paldiski fort, Pakri tuulepark, Leetse liivarand, Villa Lokaator, Leetse mõis, AS A.L.A.R.A (tuumareaktorite ladustamine), Paldiski Lõunasadam.

Osalustasu 22 eurot tuleb tasuda enne retke, hiljemalt neljapäevaks, 6. juuniksMTÜ Linnalabori kontole 221053712072 (Swedbank) , märksõnaks Paldiski + nimi (kelle eest tasud) . Retk toimub bussiga, et operatiivselt tervele poolsaarele ring peale teha. Osalustasu 22 euro sees on kosutav lõuna ja magustoit liivarannal, sissepääsud eriobjektidele, muuseumisse ja näitusele, snäkid ning tee bussis.

Alustame kell 9:00 Balti jaamast (Nunne tn poolne parkimisplats). Retkel on kaasas: arhitektuuriajaloolane Mihkel Karu, PAKRI Teadus- ja Tööstuspargi tegevjuht Enn Laansoo Jr, Paldiski raamatukogu juhataja Aeri Salme, vastuvõtjaid on terve nimekiri.

Retke täituvust jälgime pangakontolt! Istekohti on bussis kokku 44, lisaks on veel 30 seisukohta. S.t ruumi seekord on! Retk kestab terve päeva, buss on tellitud 9:00-19:30!

Paldiski linnaretke peatuste sissepääse aitas organiseerida PAKRI Teadus- ja Tööstuspark .

Küsimuste korral kirjuta linnaretked@linnalabor.ee või helista +37253570401.



 
 

.Creative Commons License  

MTÜ Linnalabor   2009-   |   Telliskivi 60A, Tallinn   /   juhatus [ät] linnalabor.ee

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License

#